top of page

MIG-17

Aan het plafond van het museum hangt een originele MIG-17.

 

De Mikojan-Goerevitsj MiG-17 of kortweg MiG-17 (Russisch: Микоян и Гуревич МиГ-17) (NAVO-codenaam: Fresco) was een straaljager uit de Sovjet-Unie uit het begin van de jaren 1950.

De MiG-17 werd gebaseerd op de succesvolle voorloper van Mikojan-Goerevitsj, de MiG-15. De ontwikkeling ervan begon in 1949. Het toestel werd ontworpen om de tekortkomingen van de 15 bij hoge snelheden weg te werken. De belangrijkste vernieuwing was het gebruik van hoekvleugels. Samen met de hertekende staart zorgden die voor meer stabiliteit voorbij de geluidsmuur. De MiG-17 kreeg ook nieuwe van Rolls-Royce gekopieerde turbojets met naverbrander.

Hoewel de MiG-17 te laat arriveerde voor dienst in de Koreaanse Oorlog , kwam het gevechtsdebuut van de MiG-17 in het Verre Oosten toen communistische Chinese vliegtuigen in 1958 de Nationalistische Chinese F-86 Sabres over de Straat van Taiwan aanvielen. Het type zag ook uitgebreide dienst tegen Amerikaanse vliegtuigen tijdens de Vietnamoorlog . De MiG-17, die op 3 april 1965 voor het eerst een groep Amerikaanse F-8 Crusaders inschakelde, bleek verrassend effectief tegen meer geavanceerde Amerikaanse aanvalsvliegtuigen. De MiG-17, een wendbare jager, heeft tijdens het conflict 71 Amerikaanse vliegtuigen neergehaald en heeft de Amerikaanse vliegdiensten ertoe aangezet om verbeterde hondengevechten in te stellen.

mig2.jpg
018.jpg
mig5.jpg
bottom of page